A web community of Strangers that comes together...
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Yang Pertama di dunia....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
mak_imma
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 243
Country : di kaki pelangi
Registration date : 24/06/2007

PostSubject: Yang Pertama di dunia....   Fri Jun 29, 2007 11:26 am

Pertama di dunia: Buku panduan ibadat di angkasa
28-06-200704:32:22 PM



KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah menerbitkan sebuah buku mengenai garis panduan bagi umat Islam melaksanakan ibadah di angkasa lepas.

Buku yang pertama seumpamanya di dunia itu diterbitkan seiring dengan penghantaran angkasawan negara ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) pada Oktober nanti.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Jamaludin Jarjis memberitahu sidang akhbar di sini bahawa buku bertajuk "Pelaksanaan Ibadah di International Space Station, ISS" itu bakal dijadikan panduan oleh angkasawan negara bagi mengerjakan ibadah di sana nanti.

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Mustafa Abdul Rahman, yang turut hadir pada sidang akhbar itu, berkata beberapa aspek yang perlu diambil kira dalam melaksanakan ibadah di angkasa lepas, dimuatkan dalam buku itu, antaranya cara beristinjak, menentukan waktu solat dan qiblat serta menentukan waktu puasa.
Mustafa berkata penerbitan buku itu adalah hasil rumusan seminar Islam dan Kehidupan di Angkasa anjuran Agensi Angkasa Negara dan Jakim pada April tahun lepas selain perbincangan dengan 14 mufti seluruh negara.

Beliau berkata buku panduan juga akan diterbitkan dalam bahasa Inggeris dan Arab, serta bahasa-bahasa lain bergantung kepada permintaan.
Kedua-dua calon angkawasan negara, Kapt Dr Faiz Khaleed dan Dr Sheikh Muszaphar Shukor, yang turut hadir pada sidang akhbar itu, menyambut baik penerbitan buku itu.

Dr Faiz, pakar bedah pergigian Angkatan Tentera Malaysia, menyifatkan penerbitan buku itu sebagai satu lagi pencapaian negara seiring dengan sejarah yang bakal dicipta dengan penghantaran angkasawan Malaysia ke angkasa lepas.

Dr Sheikh Muszaphar, pegawai perubatan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia, pula berkata buku itu merupakan panduan yang berguna kepada mereka dan umat Islam lain yang akan menerokai angkasa lepas.

Seorang daripada mereka akan dipilih sebagai angkawasan Malaysia yang pertama yang akan berlepas ke ISS pada 10 Okt nanti.

BERNAMA
Back to top Go down
View user profile
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: Yang Pertama di dunia....   Fri Jun 29, 2007 11:42 am

wah senang lar kalo esok aku nak g angkasa leh bawak buku ni sama....hehehehe....ntah bila lar tu ek?? laughing titter

_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
mak_imma
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 243
Country : di kaki pelangi
Registration date : 24/06/2007

PostSubject: Re: Yang Pertama di dunia....   Sat Jun 30, 2007 12:02 am

along wrote:
wah senang lar kalo esok aku nak g angkasa leh bawak buku ni sama....hehehehe....ntah bila lar tu ek?? laughing titter

Long,
kita tggu bila AirAsia buat promosi harga tiket murah titter
time tu kita gi sama2...grinning
Back to top Go down
View user profile
Abeerah
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 309
Registration date : 23/06/2007

PostSubject: Re: Yang Pertama di dunia....   Sat Jun 30, 2007 2:12 am

mak_imma wrote:


Long,
kita tggu bila AirAsia buat promosi harga tiket murah titter
time tu kita gi sama2...grinning

Haha...siapa2 ada flyers point utk Air Asia tu leh kumpul2..utk naik ke angkasawan...Good

But kerana Dr Sheikh Muzhapar nie..kat bulan..ku sanggup apa saje. But itulah sekadar mimpi naik ke bulan aje...takkan ku sampai wailinggrinning


lovestruckOooooOOh...


_________________
"...kadangkala ALLAH hilangkan sekejap matahari..Kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat..Puas kita menangis,mencari di mana matahari! Rupa2nya ALLAH nak hadiahkan kita PELANGI..."
Back to top Go down
View user profile
mak_imma
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 243
Country : di kaki pelangi
Registration date : 24/06/2007

PostSubject: Re: Yang Pertama di dunia....   Sat Jun 30, 2007 10:42 pm

Abeerah wrote:
mak_imma wrote:


Long,
kita tggu bila AirAsia buat promosi harga tiket murah titter
time tu kita gi sama2...grinning

Haha...siapa2 ada flyers point utk Air Asia tu leh kumpul2..utk naik ke angkasawan...Good

But kerana Dr Sheikh Muzhapar nie..kat bulan..ku sanggup apa saje. But itulah sekadar mimpi naik ke bulan aje...takkan ku sampai wailinggrinning


lovestruckOooooOOh...


Waduh..... the very hensem.....love
harus lah ber "Fantasi Bulan Madu" di " Langit Biru" cam ni...shy shy
Back to top Go down
View user profile
Mel007
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Number of posts : 542
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: Yang Pertama di dunia....   Mon Jul 02, 2007 10:47 am

Abeerah wrote:
mak_imma wrote:


Long,
kita tggu bila AirAsia buat promosi harga tiket murah titter
time tu kita gi sama2...grinning

Haha...siapa2 ada flyers point utk Air Asia tu leh kumpul2..utk naik ke angkasawan...Good

But kerana Dr Sheikh Muzhapar nie..kat bulan..ku sanggup apa saje. But itulah sekadar mimpi naik ke bulan aje...takkan ku sampai wailinggrinning


lovestruckOooooOOh...




Kalo yg ni naik ke BULAN sama.. tak balik turun ke bumi pun tak pe..... clapping clapping shy shy dok terbang je atas... superman
Back to top Go down
View user profile
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: Yang Pertama di dunia....   Mon Jul 02, 2007 11:26 am

mak_imma wrote:
along wrote:
wah senang lar kalo esok aku nak g angkasa leh bawak buku ni sama....hehehehe....ntah bila lar tu ek?? laughing titter

Long,
kita tggu bila AirAsia buat promosi harga tiket murah titter
time tu kita gi sama2...grinning
aku kalo airasia dok g angkasa....tiap2 bulan aku g sana kot....tambahan pulak kalo ada dr. sheikh muzaffar.....aku ronda2 ngan dr. g marikh, musytari & zuhal.....tak balik pun tak per....wakakakaka laughingyahoo boo psycho

_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
mak_imma
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 243
Country : di kaki pelangi
Registration date : 24/06/2007

PostSubject: Re: Yang Pertama di dunia....   Mon Jul 02, 2007 11:31 am

ok,ok... dah cukup... quota Dr. Sheikh Mudzaffar dah ckup ni.. dah ada empat, Abeerah, mak_imma, mel dn paling baru along......grinning

yang len sori lah.... dah terlambat... what can we do...
cuba lak luck kat sorg lagi tu Dr. Kapt Faiz.....titter titter
Back to top Go down
View user profile
Abeerah
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 309
Registration date : 23/06/2007

PostSubject: Re: Yang Pertama di dunia....   Mon Jul 02, 2007 12:58 pm

Hhaha...nie dah cukup 4 nie...abee pilih tinggalkan Dr kat planet Saturn...nak buat lah penthouse ke kat sana hahha grinning

_________________
"...kadangkala ALLAH hilangkan sekejap matahari..Kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat..Puas kita menangis,mencari di mana matahari! Rupa2nya ALLAH nak hadiahkan kita PELANGI..."
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Yang Pertama di dunia....   Today at 1:47 pm

Back to top Go down
 
Yang Pertama di dunia....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
www.sahabatsokmo.net :: General Knowledge (Pengetahuan Am) :: News (Berita)-
Jump to: