A web community of Strangers that comes together...
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 How do I upload video clips to Youtube?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: How do I upload video clips to Youtube?   Mon Jun 25, 2007 2:56 pm

Ini adalah proses-proses yang aku buat untuk upload video clips ke dalam Youtube.

1. Aku rakam rancangan/program yg aku minat ke dalam cakera keras perakam DVD Sony RDR-HX715. Perakam DVD ini mempunyai 160GB cakera keras. Aku akan simpan rakaman yang akan aku jadikan klip video masuk ke dalam cakera DVD.

2. Sebelum aku buat proses seterusnya, aku pastikan aku beli perisian untuk menukar format DVD kepada format wmv. Perisian yang aku guna sekarang adalah ImTOO DVD Ripper v4.0. Proses pembelian perisian ini hanya perlu dibuat sekali sahaja.


3. Kemudian aku akan tukarkan format DVD kepada wmv menggunakan perisian ImTOO DVD Ripper v4.0. Selalunya proses ini mengambil masa lebih 2 jam untuk menukar rancangan TV yang memakan masa 2 setengah jam. Oleh itu sekiranya, anda hanya ingin membuat klip video selama 10 minit, anda boleh membuat pilihan chapter mana yang ingin ditukar format semasa menggunakan perisian ImTOO kerana perisian ini juga memaparkan preview video/audio.

4. Setelah menukar format kepada wmv. anda boleh menggunakan window movie maker yang telah tersedia di dalam komputer atau lap top anda untuk membuang mana-mana scene yang tidak diperlukan seperti iklan dan lain-lain lagi.

5. Untuk upload klip video ke dalam Youtube, anda perlu register dengan Youtube sebelum anda dibenarkan untuk upload sebarang klip video. Anda boleh melakukan apa sahaja dengan klip-klip video yg telah anda upload di sana.

Sekian, terima kasih. Sekiranya anda memerlukan sebarang pertanyaan lebih lanjut, sila PM aku.....hehehe... joy

_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri


Last edited by on Mon Jun 25, 2007 4:03 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
Mel007
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Number of posts : 542
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: How do I upload video clips to Youtube?   Mon Jun 25, 2007 3:25 pm

adehhh... letih tak belajor nih...sbb aku part2 nih mmg blur abih!! hahahha
Back to top Go down
View user profile
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: How do I upload video clips to Youtube?   Mon Jun 25, 2007 4:32 pm

Mel007 wrote:
adehhh... letih tak belajor nih...sbb aku part2 nih mmg blur abih!! hahahha
mel, actually sumer at ur finger tips jer.....cuma ko kene bangun nak masuk dvd dalam perakam dvd ko tu.....dan nak ambik masuk laptop....yg lain ko boleh besarkan lagik diameter punggung ko dgn duduk kat kerusi....hahahaha....laughing lol! even nak beli perisian pun ko tak payah g kedai....ko beli thru internet jer....hehe What a Face

_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
mak_imma
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 243
Country : di kaki pelangi
Registration date : 24/06/2007

PostSubject: Re: How do I upload video clips to Youtube?   Mon Jun 25, 2007 4:53 pm

hey thanks Along.....

nnt le kene beli minyak pelincin dulu,
otak pun dh bkarat, boleh lg ke bjalan ni ????
pas tu bru le nak 'cuba try'.........Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: How do I upload video clips to Youtube?   Mon Jun 25, 2007 5:30 pm

mak_imma wrote:
hey thanks Along.....

nnt le kene beli minyak pelincin dulu,
otak pun dh bkarat, boleh lg ke bjalan ni ????
pas tu bru le nak 'cuba try'.........Rolling Eyes
mak...tak payah beli minyak pelincir sokmo.....senang jer cuma ambik masa sikit nak buat.....hehehe....What a Face

_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
mak_imma
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 243
Country : di kaki pelangi
Registration date : 24/06/2007

PostSubject: Re: How do I upload video clips to Youtube?   Sat Aug 18, 2007 1:38 am

aduh..... baru baca instruction je dah garu kpala ni.... scratch

belum lg nak cuba .......

jap nak buat, xbuat, nak buat, xbuat.....

belum buat kputusan lagi ni...... titter
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: How do I upload video clips to Youtube?   Today at 1:47 pm

Back to top Go down
 
How do I upload video clips to Youtube?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
www.sahabatsokmo.net :: Sahabat Sokmo Hangout :: Hobbies/Interests (Hobi/ Minat) :: Technology (Teknologi)-
Jump to: