A web community of Strangers that comes together...
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Resepi Kueh Mueh Dari Along

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Resepi Kueh Mueh Dari Along   Mon Jun 25, 2007 12:54 pm

Pulut Kaya

Bahan-bahannya:
100 gram beras pulut
5 biji telur
25 gram tepung jagung
200 gram gula pasir
200 gram santan
garam (secukup rasa)


Cara membuatnya:
Masak pulut terlebih dahulu. Setelah itu tuang kedalam loyang dan masukkan
pula telur, gula, garam, santan dan tepung jagung yang telah dipukul
sebelumnya. Kukus sehingga masak.

nota: aku tak ingat kat mana aku ambik resepi ni.....so kalo sesapa terasa yg aku ambik resepi dia atau sesapa yg korg tau.....just inform aku k? nanti aku bagi kredit kat empunya resepi.....hehehe

_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: Resepi Kueh Mueh Dari Along   Mon Jun 25, 2007 12:58 pm

Kuih Bakar

Bahan-bahannya :
5 biji telur
1 mangkuk tepung gandum (250 gram)
Sedikit bijan (sebagai hiasan)
1 mangkuk santan (250 gram)
1 mangkuk gula (250 gram)
Air pandan (mengikut rasa)


Cara membuatnya:
Gaul tepung, gula, santan, telur dan air pandan. Setelah sebati tuangkan
kedalam loyang dan bakar hingga masak. Keluarkan dari ketuhar dan tabur
bijan diatasnya sebagai hiasan


_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
Mel007
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Number of posts : 542
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: Resepi Kueh Mueh Dari Along   Mon Jun 25, 2007 12:59 pm

huh.. cam nak raya nih.. waduhhh!!! waduhhhhh!!!!
Back to top Go down
View user profile
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: Resepi Kueh Mueh Dari Along   Mon Jun 25, 2007 1:01 pm

Kuih Kaswi

Bahan-bahannya:
250 gram tepung gandum
125 gram tepung ubi
20 gram gula merah
Sedikit air kapur (mengikut rasa)
Kelapa parut (untuk hiasan)
125 gram air


Cara membuatnya:
Bancuh tepung gandum dan tepung ubi bersama sedikit air kapur dan gula
didalam loyang. Gunakan air secukupnya agar bancuhan tidak terlalu pekat dan
tidak terlalu cair. Kukus sehingga masak. Kemudian setelah sejuk, potong
kecil-kecil dan gaulkan bersama kelapa parut dan hidangkan.


_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: Resepi Kueh Mueh Dari Along   Mon Jun 25, 2007 1:02 pm

Mel007 wrote:
huh.. cam nak raya nih.. waduhhh!!! waduhhhhh!!!!
hehehe....sorry lar....aku punya tak der gambar.....lol!

_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: Resepi Kueh Mueh Dari Along   Mon Jun 25, 2007 1:08 pm

Agar-agar Batik

Bahan bahannya:
2 peket agar-agar
100 gram pati buah oren
100 gram kepingan coklat
1 tin susu cair
50 gram gula
250 gram biskut marrie
1 liter air


Cara membuatnya:
Masak agar-agar sampai mendidih terlebih dahulu. Kemudian celupkan kepingan
biskut marrie kedalamnya satu persatu dan angkat untuk disejukkan sebentar.
Masak pula susu cair dan gula, kacau sehingga sebati. Bahagikan adunan
kedalam 2 loyang berbeza. 1 loyang diletakkan pati buah oren dan dikacau
hingga sebati. Manakala satu lagi loyang dibubuh perasa coklat didalamnya
dan digaul sebati. Ambil loyang kosong, susun kepingan biskiy tadi diatasnya
sebelum dituang adunan perasa oren keatasnya. Biarkan sebentar sebelum susun
lagi kepingan biskut diatasnya. Tuangkan adunan perasa coklat pula. Buat
berulangkali sehingga selesai. Biarkan sejuk, potong kecil-kecil dan sedia
untuk dihidang.


_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
mak_imma
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 243
Country : di kaki pelangi
Registration date : 24/06/2007

PostSubject: Re: Resepi Kueh Mueh Dari Along   Mon Jun 25, 2007 1:09 pm

Along....
order skali boleh tak....
nak pulut kaya- satu loyang kecil, kuih bakar(sedap ni) 20 ...

nnt ptg kul 5 semua di jemput dtg rmh mak, kita makang2....
kueh dah order ni.......
Back to top Go down
View user profile
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: Resepi Kueh Mueh Dari Along   Mon Jun 25, 2007 1:27 pm

mak_imma wrote:
Along....
order skali boleh tak....
nak pulut kaya- satu loyang kecil, kuih bakar(sedap ni) 20 ...

nnt ptg kul 5 semua di jemput dtg rmh mak, kita makang2....
kueh dah order ni.......
mak aku suka simpan resepi tapi nak buat maleh.....nanti kalo aku dah pencen aku bercadang nak jual kueh mueh, kek or any masakan tradisional or luar negeri macam resepi mel tu.....hehehehe....so kalo mak nak mak kene tunggu aku pencen dulu lar.....Rolling

_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: Resepi Kueh Mueh Dari Along   Tue Jun 26, 2007 5:30 pm

PUDING CARAMEL


A. Puding

1. Gula Ising 25 g
2. Telor 4 biji
3. Susu segar 600 ml atau
Susu segar + Whip cream 300 ml dan 300 ml atau
Whip cream 600 ml
4. Esen vanila atau jus lemon 1 sudu kecil

B. Caramel

1. Gula pasir 100 g

Cara membuat:

1. Campur gula ising dan telor, pukul dengan garfu sampai gula hancur

2. Masukkan bahan no. 3 ke dalam campuran di atas bersama-sama bahan no 4 dan campur hingga sebati.

3 Panaskan oven.

4. Cairkan bahan B di dalam kuali tanpa air dan goreng sehingga hangus.

5. Masukkan gula hangus di dalam acuan dan tuang adunan puding di dalam acuan tersebut.

6. Masukkan air ke dalam dulang oven dan letakkan adunan puding di dalam dulang tersebut.

7. Bakar pada suhu 175 C selama 45 minit.

8. Sejukkan puding pada suhu bilik terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.

9. Terbalikkan puding di dalam pinggan leper sebelum dihidangkan.

nota aku : resepi ni aku dah try dan aku gerenti leh jadik....clapping insyallah....

_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
along
Sahabat Sokmo
Sahabat Sokmo


Female
Number of posts : 334
Country : Cloud Nine
Registration date : 22/06/2007

PostSubject: Re: Resepi Kueh Mueh Dari Along   Tue Jun 26, 2007 5:33 pm

Agar-Agar Jagung Krim


1 paket agar-agar
6 - 7 gelas air
1 1/2 - 2 gelas gula pasir
Agar-agar, gula dan air direbus hingga hancur. Tapis.

Bahan untuk inti

1 tin jagung krim
1 tin susu cair
2 sudu tepung kastard
2 biji kuning telor

Cara membuatnya
Bahan-bahan untuk inti digaul hingga rata. Tepung kastard dibancuh dengan air sebelum digaul dengan bahan-bahan untuk inti. Apabila telah sebati, campurkan kedalam campuran agar-agar yang telah ditapis dan dijerang semula di atas api sehingga pekat. Tambah tepung kastard sekiranya kurang pekat.

nota aku: hehehe.....sorry lar aku nyer resepi sumer mudah2 belaka coz resepi untuk org bekerja....hehehe....yg ni pun aku dah cuba.....insyallah jadi....Smile

_________________
"Kemerdekaan sebenar adalah kemerdekaan jiwa dari pengabdian sesama makhluk kepada keluhuran akidah hanya kepada Allah." - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/alongxx/
Sponsored content




PostSubject: Re: Resepi Kueh Mueh Dari Along   Today at 1:44 pm

Back to top Go down
 
Resepi Kueh Mueh Dari Along
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
www.sahabatsokmo.net :: Sahabat Sokmo Hangout :: Hobbies/Interests (Hobi/ Minat) :: Cooking (Masakan)-
Jump to: